Top 10 femei care au schimbat lumea


* articolul original aici

De-a lungul vremii sexul feminin a avut un rol extrem de important in crearea istoriei. Numeroase femei au reusit sa schimbe mentalitatea popoarelor, sa dea lectii barbatilor sau sa uimeasca prin ceea ce faceau.

10. Eva Peron

Eva Peron l-a ajutat pe sotul sau, Juan Peron, sa devina presedinte al Argentinei, profitand de postul pe care ea il avea la radio. A cochetat si cu actoria pentru ca mai apoi sa devina politician. Astfel, a inceput sa lupte pentru drepturile muncitorilor si ale femeilor. A fost diagnosticata cu cancer uterin la o varsta tanara. Desi a fost operata, boala si-a continuat evolutia. Eva s-a stins din viata la 33 de ani.

9. Mary Dixon Kies

Anul 1809 a reprezentat anul in care prima femeie a primit un brevete in Statele Unite (15 mai). Mary Dixon Kies a realizat un proces de tesut cu fire de matase, devenind astfel prima femeie care a reusit sa isi pastreze drepturile pentru inventia sa.

8. Ana Aslan

Romanca Ana Aslan a fost medic specialist in gerontologie. S-a facut cunoscuta datorita descoperirii facute in anul 1952. Prepararea vitaminei H3 si, implicit, a medicamentului Gerovital H3 a fost recunoscuta in peste 30 de tari si a inceput sa fie folosita de catre majoritatea persoanelor de varsta a treia, diagnosticate cu boli cronice. In acelasi an a fost construit primul institut de geriatrie din lume -“Dr. Ana Aslan” – institut in care au fost tratate personalitati precum Chaplin, Claudia Cardinale sau Charles de Gaulle. De asemenea, John Kennedy a fost unul dintre oamenii cu renume care au optat pentru un tratament la domiciliu cu vitamina H3.

7. Oprah Winfrey

Oprah Winfrey, cea mai puternica femeie din showbiz-ul mondial a devenit celebra in urma emisiunii pe care o modereaza si care poate fi urmarita in peste 130 de tari. Emisiunea sa a fost pe primul loc in topuri timp de aproximativ 21 de sezoane consecutive. De asemenea, vedeta are o legatura extrem de stransa cu oamenii, ajutand numeroase familii nevoiase cu ajutorul fundatiei “Oprah Winfrey”, oferind burse studentilor care reprezinta cazuri sociale, si facand donatii pentru multe orfelinate si scoli din zona rurala.

6. Nefertiti

Regina egipteana din dinastia XVIII, Nefertiti (numele ei inseamna “Frumoasa a venit”) s-a facut respectata prin implicarea in viata politica si in cea religioasa a Egiptului. A sacrificat, in numele zeilor, viata a peste 3000 de oameni care se inchinau unui vitel. Moartea frumoasei regine reprezinta si astazi un mister pentru istorici.

5. Maica Tereza

Maica Tereza, calugarita catolica, a devenit cunoscuta prin grija nemarginita pe care a avut-o fata de persoanele sarace, bolnave sau abandonate. Adepta a crestinismului, Maica Tereza, a ajutat la raspandirea iubirii dintre semeni in numeroase tari, dedicandu-si intreaga viata omenirii.

4. Rosa Louise Parks

Rosa Parks (afroamericana) a fost intotdeauna o luptatoare pentru drepturile omului. Ea a refuzat sa ofere locul ei dintr-un autobuz unui calator alb. In urma acestui incident a fost arestata, insa gestul ei a provocat un protest al tuturor oamenilor de culoare din State, astfel punandu-se capat oricarei tendinte de rasism.

3. Marie Curie

Maria Sklodowska –Curie, de origine poloneza, a fost prima femeie care a primit Premiul Nobel ( anul 1901), premiu ce i-a fost oferit pentru studierea radioactivitatii. De asemenea, in 1911 femeia savant a castigat cel de-al doilea Premiu Nobel, devenind astfel prima persoana care primea doua premii Nobel pentru descoperirile sale din chimie si fizica.

2. Ioana D’Arc

Considerata eroina nationala a Frantei, Ioana D’Arc s-a facut remarcata prin dorinta ei de a schimba lumea. Ea mai era numita si “fecioara din Orleans”, deoarece afirma faptul ca auzea voci care ii spuneau ca trebuie sa elibereze Franta de sub dominatia engleza. Asadar, inca de la varsta de 17 ani, Ioana l-a convins pe Carol al VII-lea sa o puna in fruntea armatei franceze. Dupa numeroase batalii castigate, Carol a fost declarat rege. Divinitatea a incetat sa ii mai vorbeasca fecioarei. Astfel, urmatoarele lupte duse de ea au fost adevarate esecuri. La varsta de 20 de ani a fost capturata si arsa pe rug in fata multimii.

1. Cleopatra

Cleopatra este cea mai cunoscuta femeie din istorie. Desi nu avea sange egiptean, a invatat limba egipteana si a fost proclamata fiica lui Ra, zeul soarelui. Vorbea sapte limbi, beneficiind de o educatie aleasa. A fost ultima regina a Egiptului, reusind sa inlature rivalii inca de la varsta de 18 ani. Cleopatra a reusit sa il seduca atat pe Cezar, daruindu-i un fiu, cat si pe Marc Antoniu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s